Energie geven en krijgen: aan de slag in het buitenland als leerkracht!

VSO

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

“Ik geloof dat ieder kind het recht heeft op kwalitatief goed onderwijs en voor mij is dat onderwijs waarbij ‘spelend leren’ centraal staat. Door spelend te leren ontwikkelen kinderen allerlei vaardigheden die ze zich zonder spel niet of nauwelijks eigen kunnen maken: Vaardigheden die nodig zijn voor succes op school en in het leven.”

-Gerjanne van Ravenhorst, changemaker

Gerjanne’s verhaal

Gerjanne van Ravenhorst

Het was medio 2016 toen Gerjanne stopte met haar baan in het onderwijs hier in Nederland. Ze verkocht haar huis en gaf het merendeel van haar spullen weg om voor VSO naar Rwanda te vertrekken. Daar ging ze werken voor het Rwandese Ministerie van Onderwijs om kleuterleerkrachten ging te trainen en het kleuteronderwijs meer kindgericht te maken.  

Dat het onderwijs in Rwanda anders is georganiseerd dan in Nederland is geen verrassing, maar wat dit precies inhield werd al snel duidelijk. Zo zaten er soms tot wel 100 kinderen van 3 tot 6 jaar in één ruimte, die daardoor soms meer weg had van een schuur dan van een klaslokaal.

Behalve de lastige omstandigheden zoals grote groepsaantallen, te weinig lesmaterialen of modder in de klas wanneer het regende. Merkte Gerjanne nog iets op; de leraren waren heel enthousiast over hun vak en wisten met veel creativiteit van niets iets te maken.

VSO*

Samen met een lokale vrijwilliger werkte ze op 6 scholen met in totaal 7 kleuterleerkrachten. Op elke school was de situatie anders, maar overal waren alle leerkrachten gemotiveerd om met goed kleuteronderwijs aan de slag te gaan; al hadden ze soms geen idee hoe. Voor de komst van VSO hadden ze nauwelijks of geen training gehad in kleuteronderwijs.

Het resultaat

Binnen een jaar tijd was er veel veranderd op de scholen waar Gerjanne mee in aanraking is gekomen. Samen met de leerkrachten is er gezorgd voor meer gestructureerde lessen die leuker en creatiever in elkaar zijn gezet voor de kinderen. Aanvankelijk waren de kinderen het niet gewend om zelf initiatief te tonen, een jaar laten lopen ze vrolijk en lachend rond en spelen veel met hun verbeelding. Ze bouwen huizen met stenen, spelen met zelfgemaakte auto’s en gebruiken lege tomatenpureeblikjes als pannetjes.

Benieuwd of werken voor VSO iets voor jou is? Doe de quiz!

Beschik jij over de juiste kwaliteiten om uitgezonden te worden naar Rwanda of elders in de wereld? Test jezelf via onze quiz!

Over VSO

VSO is een ontwikkelingsorganisatie die werkzaam is in de armste gebieden van Afrika en Azië. VSO staat voor gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid en verzet zich tegen onrecht en komt in actie voor mensen die geen gelijke kansen hebben. Dit doet VSO door samen te werken met lokale vrijwilligers, vakdeskundigen en partnerorganisaties en een breed netwerk aan (lokale) bedrijven, overheden en instellingen. Als het niet lukt om een lokale vakdeskundige te vinden dan gaat VSO op zoek naar een vakdeskundigen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk of elders op de wereld.

Tim Maynard
Tim Maynard*

Verandering teweeg brengen doet VSO door vakkennis en ervaring te delen op drie grote onderwerpen: onderwijs, gezondheidszorg en werk & inkomen. Er worden gesprekken gevoerd, trainingen gegeven en barrières doorbroken. Op die manier wil VSO de wereld rechtvaardiger maken en ontstaan er veerkrachtige gemeenschappen waarin iedereen mee kan doen en voor hun eigen rechten kunnen opkomen.

VSO heeft verschillende onderwijsprogramma’s in het buitenland waar je aan de slag kan als leerkracht in het basisonderwijs of speciaal onderwijs, onderwijsdeskundige of basisschool directeur of manager.

Meer lezen over het werk van VSO of wat Gerjanne nog meer heeft gedaan in Rwanda?

Kijk dan op onze website, volg ons op Instagram & Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

*Deze foto’s zijn niet gemaakt tijdens het werk van Gerjanne maar geven een beeld van VSO onderwijsprojecten in Rwanda

Meer nieuws

Leraren maken het verschil!

Energiek lesgeven

Wil jij je energieker voelen voor de klas en buiten schooltijden? Dan is het programma Energiek Lesgeven op 19 mei 2021 echt iets voor jou!

Leraren maken het verschil! – Energiek lesgeven uitgesteld i.v.m. het Coronavirus

De nieuwe datum voor de studiedag is inmiddels bekend!

Datum: Maandag 21 september 2020

Locatie: Beatrix Theater Utrecht